Af Mie Hovmark, sekretariatsleder
Kalenderen skriver 2018. Det er derfor tid til at se tilbage på det forgangne år og gøre status over resultatet. Passer bundlinjen med forventningerne? Og hvor langt nåede vi egentlig med ambitionerne om at skabe et kommunalvalg, som var de unges valg?
Jeg lagde året ud som ny sekretariatsleder. Helt grøn og forholdsvis uvidende – i hvert fald på ungdomsrådsområdet. Derfor har læring og udvikling været kendetegnende for mit 2017. Det samme må dog siges at være tilfældet for NAU’s – 2017 har været et vildt og hæsblæsende år. Vi har lært en del og udviklet os endnu mere!
2017 har stået i Kommunalvalgets tegn, og det har kunnet mærkes i NAU. Allerede fra februar satte vi alle sejl ind på KV med et ønske om at inspirere og styrke jer ungdomsråd, så I kunne lave nogle fede KV17 arrangementer, præge de kommunale dagsordener og gøre KV til de unges valg. Det mundede bl.a. ud i en happening på Odense Rådhusplads, som deltagerne på Årsmødet 2017 stod bag. Her startede vi en god dialog med politikerne om, hvordan vi sætter unge på dagsordenen, og vi fik samlet ønsker fra ungdommen i Odense: Hvad drømmer I om? Hvilke områder optager jer? Hvordan sikrer man de bedste muligheder for jeres demokratiske deltagelse?
Og vores fælles indsats gav pote. Det har nemlig været umuligt at sidde alle de seje arrangementer og læserbreve overhørig. Landet over har alt lige fra seje unge til politikere skrevet om behovet for at sætte fokus på ungdommen ved oprettelse og styrkelse af ungdomsråd, udarbejdelse af ungepolitikker og generel inddragelse af ungdommen i kommunale beslutninger. Så jeg har store forhåbninger til, at læserbrevsløfterne ikke ender ud i valgflæsk, og at 2018 således bliver et år, hvor vi kan sætte flere nåle i vores landkort over ungdomsråd.
Herfra skal derfor lyde en kæmpe tak til alle jer seje unge, der har løftet debatten om, hvor vigtigt det er at inddrage og lytte til unge!
2017 bød dog også på nye udfordringer. Den største har været at skulle tilpasse sig de nye regler for uddelingen af tips-midler. I NAU er vi økonomisk afhængig af tips-midler, da de sikrer, at vi kan tilbyde et fornuftigt kontigent og samtidig yde den bedste service for jer. De bliver uddelt af Dansk Ungdoms Fællesråd, og i 2017 kom der nye regler for uddeling. Derfor har vi måtte se på ungdomsrådenes vedtægtsgrundlag, men vi har også i høje grad måtte vende blikket indad: Hvad er NAU for en organisation anno 2017? Hvordan sikrer vi en fortsat stærk og mangfoldig paraply, der kan stå mål med kravene udefra? Hvordan styrker vi vores medlemmer bedst? Det mundede ud i, at vi i efteråret havde et stort fokus på ændringerne af vores egne vedtægter i dialog med jer medlemmer om, hvordan det gøres bedst, så alle kan være med. For er der én ting, som jeg har lært i mit år i NAU, så er det, at ungdomsengagement kan tage mange former, og det gør det også hos vores medlemmer. Heldigvis for det. Så efter en vellykket bustur rundt i landet og en god dialog på Landsmødet 2017, kunne vi vedtage nogle vedtægtsændringer, som jeg er sikker på kommer til at styrke NAU og vores arbejde fremadrettet. Men det lægger også op til en fortsat tæt dialog i 2018, som vi glæder os til!
Her skal der især lyde en kæmpe tak til de seje frivillige fra vores Ledelse, som valgte at tage en uge ud af deres kalender for at læse vedtægter, køre landet tyndt og besøge alle jer seje medlemmer! Det har i det hele taget været usigeligt fedt at være en del af en organisation, hvor de frivillige brænder så meget for sagen, som de gør, og hvor ungdomsrådsånden kan tag at føles på, når man træder ind i et lokale med 70 landsmødedeltagere! #Magentafeeling
Sidst, men ikke mindst, må vi ikke efterlade 2017 uden at huske, at det var året, hvor NAU opstartede sit hidtil største projekt. Unge Stemmer – Nye veje til demokratisk deltagelse er en enestående mulighed for at lære, hvordan vi skaber demokratisk deltagelse, hvor der er plads til flere. Projektet er funderet på NAU’s kerneværdier og blev også skudt i gang med et besøg hos blandt andet Middelfart Ungdomsråd og Aarhus Børne- og Ungebyråd. Allerede nu ligger der mange gode idéer og et utal af muligheder for, hvordan vi skaber fællesskaber, som flere kan tage del i. Så hold øje med vores Facebook-side og NAU.dk. Lige nu søger vi ungdomsrødder, som har lyst til at være med i den nationale arbejdsgruppe for projektet, fordi vi ikke kan gøre det uden jer. Vi glæder os til at involvere jer endnu mere og udbrede ideerne i 2018 sammen med jer!
Og her er det så, at det bliver lidt vemodigt. For med et år som 2017 kan 2018 kun blive endnu vildere og endnu bedre, men jeg skal desværre ikke med på den NAU-rejse. Pr. 1. februar starter jeg som praktikant hos kommunikationsbureauet Operate, så derfor kan jeg ikke længere arbejde med ungdomsråd – i hvert fald ikke som studiejob. Der er desværre kun 24 timer i døgnet. Men jeg glæder mig til at følge med fra sidelinjen, når Emilie og den nye Ledelse sammen med et bomstærkt sekretariat tager NAU til nye højder. Min efterfølger kender I allerede, hun hedder Signe og er lige pt ansat som kommunikationskonsulent hos NAU. Signe er pisse dygtig, for at sige det ligeud, og læser blandt andet politisk kommunikation og ledelse på CBS. Derudover har hun allerede været en del af NAU’s team i 1½ år.
Du kan fange hende på signe@nau.dk eller tlf. 60133521.
Godt nytår og mange tak for denne gang!