NAU – Netværket af Ungdomsråd

NAU er paraplyorganisationen for ungdomsråd og -huse i hele Danmark.

Ærø Ungdomsråd klar med ungdomshus

Ungdomshus på Ærø

Tålmodighed og vedholdenhed har givet pote på Ærø. Ærøs Ungdomsråd kan nu fejre, at de i december måned har fået et ungdomshus i Marstal, øens største by. For ungdomsrådsformand, Søren Degn Laxy, er det en stor sejr for den lokale ungdom.

»På Ærø er man stærkt bekendt med manglen på unge tilflyttere. Siden 1960 er befolkningstallet halveret, og ingen ønsker, at Ærø bare skal være endnu en dansk ø uden beboere. Så selvom det ikke altid føles sådan, så står man aldrig alene på Ærø. Hvis det er et problem, der vedrører Ærø som helhed, så har man også hele Ærøs opbakning. Og behovet for et ungdomshus har fået status som et emne, der er på hele øens dagsorden.«

Kommunalvalget satte gang i processen

Det har dog stadig været en længere proces, siden der tilbage i 2006 blev sat penge til side i kommunen til et ungdomshus i Marstal. I år blev der imidlertid sat gang i tingene, da ungdomsrådet i forbindelse med kommunalvalget fik nogle lokale politikere engageret i sagen.

»Ungdomshuset er købt af en fond, man oprettede i sommer, hvis bestyrelse består af kommunale politikere, folk med tilknytning til Ærøs ungdom og jeg selv. Vi er ikke på det kommunale budget og kommer det heller ikke. Vi søger i stedet penge fra blandt andet private investorer med interesse i Ærø og større fonde som Mærsk fonden.«

Ungdomshuset består først og fremmest af et lokale på 20*5 meter, men de unge har efterfølgende fået både thekøkken og et ekstra rum.
Ungdomshuset består først og fremmest af et lokale på 20*5 meter, men de unge har efterfølgende fået både thekøkken og et ekstra rum.

Et godt ungdomsmiljø er vitalt for små lokalsamfund

Søren Degn Laxy er selv overbevist om vigtigheden af et ungdomsmiljø. Han flyttede til øen for halvandet år siden og har ingen planer om at flytte derfra igen.

»Ved at gøre det mere attraktivt for unge at bo på øen får vi nogle ambassadører i de unge, der flytter for at uddanne sig. Hvis de kan fortælle om et godt ungdomsmiljø, har vi bedre chancer for at lokke andre til. Det er en langsigtet plan, men en vi er klar til at arbejde for.«

Ungdomshuset ligger i gamle lokaler på en nedlagt efterskole i Marstal. Det vil i første omgang være åbent tirsdag og torsdag, men Ærø Ungdomsråd arbejder på fri tilgang.

Ærø Ungdomsråd klar med ungdomshus
Rul til toppen