NAU – Netværket af Ungdomsråd

NAU er paraplyorganisationen for ungdomsråd og -huse i hele Danmark.

Det gode projekt

Hvad sker der, når man samler 20 unge mennesker i Fredericia, og giver dem lov til en hel weekend at arbejde fokuseret med at finde på, udvikle og planlægge projekter som de gerne vil se, blive til virkelighed i deres kommune?

I weekenden indbød Netværket af Ungdomsråd til projektweekend i Ungdommens hus i Fredericia. 20 unge fra hele Danmark mødte op og var klar til at få viden og værktøjer til at føre projekter ud i livet i deres ungdomsråd.
Det allerede levende ungdomshus summede pludselig af de unge, som sad ved små caféborde og ivrigt diskuterede tidsplanen for deres projekter. Andre havde vilde og voldsomme udfoldelser af samtlige delkomponenter af deres projekter på gule, røde og grønne post-its, som et træ, der forgrenede sig ud over det sortPost-it notes på væggen i Fredericia Ungdomshuse gulv, men alle fandt de ud af hvordan de kunne bruge bl.a. S.M.A.R.T mål og forandringsteori til noget konkret i deres projekter. En af deltagerne var URT-roden Jakob Lundbye, der straks vendte hjem fra projektweekenden for at lave en film op til kommunalvalget.
– Jeg har fået en større forståelse for, hvad vores projekt skal handle om, nye indfaldsvinkler til hvordan projektet bliver sjovere.nu og konkretiseret vores ide, så den kan blive til virkelighed. Og det har oven i købet været super fedt!, siger han.

En fest
Selvom det var fokuserede, unge mennesker som var samlet, så var det også tydeligt at det sociale var i højsædet hele weekenden. For selv om det er fedt at have fået noget teoretisk viden, og nogle værktøjer til hvordan man kan gribe sit projekt an, så er noget af det vigtigste også den erfaringsudveksling, som man kan bruge mellem ungdomsrådene.

Mathias  Lund Brochdorff Frederiksen er vild med NAU’s seminarer og er gerne Haderslev Ungdomsråds udsendte.

Mathias Lund Brochdorff Frederiksen fra Haderslev Ungdomsråd er tilbagevendende i NAU-regi. Han elsker det sociale.
Jeg har lært en hel masse nye mennesker at kende, og det har været super nice. Og man lærer bare en hel masse ting af hinanden, som man ellers ikke ville have lært.
Det var også tydeligt til festen lørdag aften, hvor musikken spillede og stemningen var høj.

sjovere.nu
Når man trådte ind ad døren til ungdommens hus i Fredericia stod det med ét klart: Her var en gruppe unge mennesker samlet, som gerne ville gøre en forskel for hinanden og andre unge i deres kommune – og det gør ikke noget at man har det sjovt samtidig med! Det var en gruppe, som gerne vil vise hvad de og andre unge kan og vil – og hvor fedt det kan være at gøre en forskel. Der var en konstant snak mellem folk, om hvordan man får flere unge med, og hvordan vi sørger for at få unge interesseret i kommunalvalget i 2013, og NAU gav deres bud. Også kampagnen sjovere.nu blev præsenteret. Det gjorde den af projektmedarbejder Thorkild Kristiansen:
– Her er en mulighed for at få en gennemtænkt skabelon og inspiration til hvordan I kan lave et fedt projekt. Vi har samlet det hele i en folder, og lagt det ud på vores internet side (www.sjovere.nu). Så er det let og hurtigt for dig og dine venner at starte en super sej kampagne og gøre kommunalvalget 2013 sjovere.nu, for at sørge for at unge bliver hørt og inddraget! 
Mange valgte at arbejde med projekterne i sjovere.nu, andre planlagde en overlevelsestur for de unge i deres kommune, men alle arbejdede de ihærdigt på deres projekter. 

Så hvad får man, hvis man samler 20 unge i Fredericia?
Man får et fantastisk resultat, hvor man kan se hvor meget energi og skaberlyst som unge har, og hvor stort potentiale der er i arbejdet som Netværket af Ungdomsråd og de enkelte ungdomsråd udfører sammen.

Af Thorkild Kristiansen – og redaktionen

Det gode projekt
Rul til toppen