– En fantastisk tur!

Mathias Lund Brochdorff Frederiksen fra Haderslev Ungdomsråd var blandt rødderne på Folkemødet. Læs hans beretning fra turen til Christiansø

– Da vi kom på båden blev vi bedt om at sætte os i kahytten og blev fint introduceret til  dagens program. Først, syntes jeg, det var lidt besynderligt, at vi ikke fik lov til at gå ovenpå og ud i det dejlige vejr. Men efter introduktionen kunne vi gå frit rundt på skibet. Jeg gik ud, hvor langt de fleste sad. Jeg sad og nød vejret og tænkte på, hvad dagen mon skulle byde på, for jeg havde faktisk ikke den store idé om, hvad det var vi skulle.

Kort efter blev en mand introduceret, som snakkede om et filmprojekt. Det lød utroligt spændende, og jeg blev meget optaget af hans ord. Derfor var det også ærgerligt, at han ikke fik mere taletid, da der var et stramt program.

camille jones
Camille Jones på båden M/S Ertholm – på vej mod Christansø

Derefter blev vi præsenteret for Camille Jones, en artist jeg aldrig have hørt om. Men hold da op, hvor var det fedt man! Positivt overrasket, blev jeg, og da begyndte jeg at tænke: “Hvis dagen fortsætter på dette niveau, skal det nok blive en fantastisk dag, ligesom de foregående dage på folkemødet.”

Natur, der gør mundlam
Da vi kom til Christiansø, skulle vi forsamles på et græsareal og skulle fordeles ud på den workshop, vi i forvejen havde ønsket. Jeg blev sat på min andenprioritet, men pyt. Jeg havde jo egentlig ikke forventet det helt store inden da. Vi blev fordelt ud på vores workshops og fik hjælp af Olav til at finde ud af, hvor vores workshop skulle være. Endnu en fantastisk oplevelse direkte i ansigtet må man sige! Godt nok har jeg ikke været ude og rejse det store, men jeg lyver ikke, når jeg siger, at Christiansø har den smukkeste natur, jeg nogensinde har set! At betegne det som at blive mundlam er måske en kliché, men det blev jeg! Fantastisk var det!

Sådan ændrer man uddannelsessystemet
Vi kom ud til vores have og blev straks introduceret for udfordringen og nogle teorier og forsøg, man har erfaret ude i den store verden.
Vi fandt vores sted, og workshoppen gik i gang. Vi skulle komme frem til nogle konkrete problemstillinger om, hvordan man kan ændre uddannelsessystemet og dermed undgå det høje frafald inden for uddannelser.
Jeg blev hurtig bidt af det og da vi var færdig, havde jeg den fedeste fornemmelse, fordi vi netop var kommet frem til nogle gode løsninger. Stor ros til Arne (?) for en rigtig god workshop. Jeg gik utrolig glad tilbage på båden igen. Vi sejlede tilbage til Bornholm igen og talsmændene fra de forskellige workshops fremlagde, hvad de i grupperne havde, de var kommet frem til. Superfedt!

Klimaks af glæde
Efter dette kom Camille Jones og spillede flere sange. Ultrafedt! På det tidspunkt havde jeg opnået klimakset af glæde, fordi turen ind til videre havde været så god! Så blev der pludselig delt flag, fløjter og båthorn ud til folket på båden, og vi fik at vide at vi skulle larme alt det, vi kunne, når vi var nær land. Jeg troede, jeg havde nået klimakset af glæde inde i mig, men nej, det toppede her. At tænke på, at man sammen med en masse andre unge, frivilligt er kommet frem til den ultimative bedste løsning på faldet af uddannede unge i DK. Bertel Haarder og Ole Christensen fra EU ventede på kajen og tog i mod os.

Fra dem fik vi nogle ord, måske ikke så konkrete – men det var ord. Arrangementet sluttede, og jeg stod tilbage med en fed følelse. Folkemødet på Bornholm og især turen til Christiansø var rigtig gode oplevelser og stor ros til arrangørene af projektet.

Nå ja, og da jeg kom hjem blev jeg nødt til at tilføje noget Camille Jones til min playlist på Spotify.

 

– En fantastisk tur!
Rul til toppen