Fællesskaber og succeser gør unge frivillige i kulturprojekter

Foto: DUF, Michael Schlosser
Foto: DUF, Michael Schlosser

At indgå i fællesskaber og at være med til at skabe noget for andre er ifølge unge kæmpe fordele ved at være en del af kulturprojekter. Sådan lyder nogle af resultaterne fra en undersøgelse, Center for Ungdomsforskning og Kulturstyrelsen offentliggjorde i juni

Kulturstyrelsen har lavet et forsøg med 10 kunst- og kulturprojekter for unge, drevet af unge. Det har kørt de sidste tre år, og forskere har løbende interviewet de unge om deres oplevelser med projektet. Målet var at finde ud af, hvordan unge påvirkes af at være en del af kulturprojekter.

En del af projekterne drejede sig om at skabe events for andre unge. Det lyder som noget nær et ungdomsråd, og den tolkning er heller ikke helt gal på den. Slagelse Ungdomsråd har nemlig deltaget som tovholder på et af de projekter, hvis formål var at afholde arrangementer. Og reaktionerne fra de unge er da også meget lig dem, medlemmer af ungdomsråd har på deres ungdomsrådsarbejde. Som for eksempel en 18-årig, der har været frivillig på et sådant projekt:

»Det er bare hele lønnen i sig selv, når man så afvikler arrangementet, og det er noget, vi synes er sjovt, og det er der så også nogle andre, der synes. Det er det, der giver mig lysten. 100 procent. Det er så fedt.«

Flere gange under undersøgelsen mødte forskerne lignende glæde ved at lave noget fedt for andre.

Fællesskabet som motivation

De interviewede unge vender også flere gange tilbage til betydningen af fællesskabet.

»Det føles mega latterligt at sige, men fuck jeg har bare lært at nyde verden på en helt anden måde altså. Jeg tror ikke, det gik op for mig, før jeg lå i min seng på det lille klamme internat i Sverige, at det er sådan her, det føles at være glad og lykkelig, sådan 100 procent. Fordi man bare har prøvet så meget at være sådan ok: Mine klassekammerater snakker om neglelak, så kan du ikke lige snakke om neglelak. Kom nu, du kan god. Og så finder man bare ud af, at det slet ikke er fordi, man er mega galt på den. Det er bare fordi, man havde så lidt felter til fælles, og lige pludselig mødte man nogen, hvor man bare passede,« fortæller en 20-årig deltager i et teaterprojekt.

Rapporten kommer med en del anbefalinger til, hvordan folk, der i fremtiden skal arbejde med at engagere unge i kulturprojekter, bedst får de unge engagerede. En af hovedanbefalingerne lyder, at man skal tænke de unges værdier ind i projekterne, når der skal rekrutteres. Læs hele rapporten her.

Fællesskaber og succeser gør unge frivillige i kulturprojekter
Rul til toppen