I Silkeborgs hjerte ligger en bunke bygninger, der tidligere udgjorde papirfabrikken og i dag udgør et center for kreativitet med blandt andet højskole og Musik og Teaterhus.
Det var i sidstnævnte, at Silkeborg Kommunes ungekomité, BeStem, i går afholdt Festivalg for hele kommunens unge. En stort anlagt dag i demokratiets tegn med en masse tilbud om teater og musik og mulighed for at hilse på Undervisningsminister Morten Østergaard, der også var forbi for at tale om at drømme. Drømme har nemlig været et tema for de unges valgkamp i år.
King og Silkeborg og drømme

– For omkring 50 år siden, var der en mand i USA, som trådte op på en talerstol og sagde, at han havde en drøm. Jeg vil gerne bygge en bro til den drømmeboks, der er lavet her i Silkeborg, som viser noget af det engagement, nærdemokratiet skal leve af, sagde han blandt andet i åbningstalen ved middagstid.
Festival(g)en er kulminationen på en hektisk valgkamp i Silkeborg, der i høj grad har forsøgt at aktivere unge og øge deres valgdeltagelse.
Læs lidt om alt det, der foregår i Silkeborg.
– Hvis ikke vi kan få nogle konkrete resultater på det her, så kan vi lige så godt give op, siger Thomas Mølgaard, der er Ungdomsplatformens “kommunemand” for de unge. Han er den, de unge ringer til, hvis de Silkeborg Kommune skal inddrages. Målet for alle bestræbelserne er at hæve valgdeltagelsen fra skuffende 45 procent til landsgennemsnittet for sidste valg – det vil sige omkring 68 procent mod kun 45 procents valgdeltagelse for unge mellem 18 og 21 år i 2009.
– Det, håber vi virkelig på, sker, for der er lagt mange kræfter i det, fortæller han.
Forskere koblet på
Sammen med forskere fra KU, har Silkeborg udviklet konkrete værktøjer til at undersøge hvad rent faktisk virker for unge. Blandt andet er de unge i Silkeborg Kommune delt op i tre grupper. En gruppe har fået en typisk, formel skrivelse om, at nu er det tid til at stemme, en anden gruppe har fået et billede med Thomas Mølgaard og et begejstret postkort om, at det er tid til at stemme, mens den sidste ikke får noget.

– Det er en meget konkret måde at måle på, hvad virker for de unge, siger han.
Helle T i drømmeboks
På lørdagens Festivalg kunne man komme ind i drivhus med byrådskandidaterne, hvor der var ro og tid til at gå i detaljer med politikkernes politik.
Særligt iøjenfaldende var det famøse Dreamboks, der stod midt i det hele. Boksen har rejst kommunen tynd og givet adgang for unge drømmere, som på 25 sekunder har kunnet sælge deres drøm om Silkeborg. Den har været flittigt brugt og blev brugt aktivt i paneldebatterne. At den har været populær understreges af, at selve statsminister Helle Thorning har afgivet sin drøm til boksen.
Politikerne var naturligvis også til stede til festivalen og gjorde sig lækre i hver sin stand, hvor de lokkede med konfekt og brochurer.
Flest politikere var forbi

Allerede tirsdag klokken 19 ved Silkeborg Kommune om projektet er lykkedes. 86 procent af valgstederne i kommunen er elektroniske – og så får de besked, om de unge nu også har stemt så meget, som har været det helt store tema for dette års kommunalvalg. Vi krydser fingre!