NAU – Netværket af Ungdomsråd

NAU er paraplyorganisationen for ungdomsråd og -huse i hele Danmark.

Formanden beretter: Året der gik, året der kommer

Af Emilie Torp Henriksen, NAU’s formand

2017 har været et begivenhedsrigt år for NAU.

Vi har kæmpet for ungdommens stemme og deltagelse til Kommunal- og Regionsvalget den 21. november, vi har udarbejdet guides og kataloger til inspiration og understøttelse af ungdomsrådenes arbejde, vi opstartet et nyt, stort projekt Unge stemmer – nye veje til demokratisk deltagelse, der sætter fokus på ungdommens stemme og dens mangfoldighed, vi har besøgt ungdomsråd i alle afkroge af Danmark, vi har holdt fanen højt på både Folkemødet og Ungdommens Folkemøde, vi har afholdt en happening, der satte fokus på ungeinddragelse og ungdommens ønsker og behov, vi har sagt farvel til gode, gamle kollegaer og i samme omgang budt velkommen til nye, vi er blevet valgt ind i DUF’s styrelse, vi har organisationsudviklet, vi har udarbejdet en ambitiøs politisk strategi og vi har holdt en masse lækre madfællesskaber. Vi har også taget afsked med en fantastisk ledelse og formand til dette års Landsmøde. 2017 var derfor også året, hvor I viste mig tilliden, og jeg i november tiltrådte som ny formand for NAU – noget jeg er særlig taknemlig for!

Personligt syntes jeg, at det er utrolig livsbekræftende at være ung i en tid, hvor et så stort antal unge går sammen for at kæmpe for ungdommen, hvor flere og flere unge kræver ordet – og at blive hørt! Og hvor ungdommen faktisk trænger igennem og i højere grad bliver inddraget i beslutningerne.

I nat tager vi afsked med 2017, og i morgen byder vi velkommen til 2018. Et 2018 der for NAU igen kommer til at stå i ungdommens og ungdomsrådenes tegn. Det er nemlig en sag vi aldrig bliver trætte af at kæmpe for! Igen i år er vi nemlig blevet bekræftet i, at det hårde arbejde betaler sig – at vi gør en forskel! NAU er et sted, hvor unge ildsjæle fra alle landets ungdomsråd mødes. Her lærer vi af hinanden, styrker vores lokale ungdomsråd og demokratiske stemmer og skaber derigennem et lokalt forankret fundament for unges samfundsdeltagelse og demokratiske dannelse. Alle danske ungdomsråd gør en mærkbar forskel i deres lokalmiljøer – og det er vi i NAU utrolig stolte af!

Jeg er derfor rigtig taknemlig for, at jeg får lov til at repræsentere en så utrolig stor og sej gruppe af unge. Jeg vil derfor det næste år gør mit bedste for at få sat jeres sag på dagsordenen gennem meningsdannelse i medier, samtaler med politikere og debatter på Folkemødet, Ungdommens Folkemøde og andre konferencer og seminarer. Budskabet om ungdomsråd skal udbredes, og den forandring disse skaber, skal i højere grad italesættes!

Jeg ser derfor også utroligt meget frem til hele forløbet med vores nye projekt, Unge Stemmer – nye veje til demokratisk deltagelse, hvor NAU’s viden om ungdomsinddragelse og engagement vil vokse sig endnu større, hvilket kan bruges i arbejdet med og for alle vores medlemsråd. Jeg glæder mig særligt til at se, hvordan I også kommer til at føle større ejerskab over projektet, der på mange måder afspejler hver enkelt medlemsråd, da det netop hylder forskelligheden i aktiveringen og demokratiseringen af unge.

I 2018 glæder jeg mig også til, at vi alle lærer hinanden endnu bedre at kende! I NAU ser vi frem til i højere grad at inddrage alle jer, jeres idéer, kompetencer og kræfter for i fællesskabe at styrke og udvikle NAU og det særlige fællesskab, NAU er. Derfor er jeg utrolig spændt på, at vi nu begynder at arbejde med flere lag af frivillighed med vores Nationale arbejdsgrupper, hvor medlemsråd inddrages i projekter og tiltag, der vil gavne organisationen som en helhed.

NAU er under konstant vækst og i forandring. Og dette vil forhåbentlig fortsætte de næste mange år. Dette gør det dog endnu mere presserende, at vi værner om den organisationskultur, vi kan være så stolte af. I sammenhæng med at organisationen vokser, må vi ikke miste blik for NAU’s bærende værdier. NAU er en organisation med et helt unikt fællesskab. Udover de kompetencer og værktøjer, vi hver især tager med os, når vi mødes i større forsamlinger, mindes vi i mødet om værdien af samarbejde og sammenhold og den særlige styrke ved vores forskellighed.

NAU er derfor et sted, hvor vi, ikke på trods, men netop i kraft af vores forskellighed, også i 2018 vil samles om det fælles mål: De bedst tænkelige vilkår og muligheder for unges demokratiske udfoldelse.

Jeg glæder mig til at gøre en forskel sammen med jer!

Formanden beretter: Året der gik, året der kommer
Rul til toppen