Frederiksberg Kommune har også brug for ungdomsråd

Balder Mørk Andersen, SF Frederiksberg
Balder Mørk Andersen, SF Frederiksberg

I 2013 vedtog Frederiksbergs nye byråd, at kommunen skal have et ungdomsråd. Der er derfor afsat 200.000 kroner på budgettet for 2014 til projektet. Men hvorfor har Frederiksberg, en af landets mest velstillede bykommuner, også brug for et ungdomsråd?

Det var byrådsmedlem Balder Mørk Andersen (SF), der fremsatte forslag om, at der skulle oprettes et ungdomsråd i Frederiksberg Kommune. NAU har talt med ham om, hvad der fik ham til at stille forslaget, og hvad et sådant råd kan betyde for kommunen.

For lidt fokus på de unge

»Jeg er interesseret i, at Frederiksberg Kommune henvender sig til alle grupper borgere. Vi er rigtig gode til at høre nogle grupper, i kraft af integrations- og ældreråd, men de unge har glimtet ved deres fravær. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis vi politikere på rådhuset skal tage beslutninger, der også viser hensyn til de unge.«

Man kunne føle sig fristet til at tænke, at de unge da bare kan tage over kommunegrænsen til København, landets hovedstad, der bugner af tilbud til netop deres aldersgruppe. Men sådan ser Balder Mørk Andersen det ikke. For ham er det vigtigt, at de unge ikke bare betragter kommunen som deres hjem, men at de også bruger noget tid der.

»Flere unge må gerne føle sig udfordrede og underholdt på selve Frederiksberg. Det sker allerede på de unges eget initiativ, men det kan blive meget bedre. Derfor skal vi have et ungdomsråd.«

De unge skal selv gribe muligheden

Han gør opmærksom på, at nok har han stillet forslaget, men han sidder ikke med den endelige løsning.

»Tiden vil vise, om det er et ungdomsråd Frederiksberg har brug for, for at de unge får et større tilhørsforhold til kommunen. Det må vi se ud fra, hvordan de griber muligheden. Det er de unge selv, der ved, hvor der mangler tilbud til dem. Nu er der i hvert fald givet mulighed for, at et ungdomsråd kan vise os byrådspolitikere, hvad vi kan gøre bedre for de unge.«

Han mener, at en kommune nok kan oprette et ungdomsråd – men der skal unge til at drive det. Det er politikernes opgave at give de unge gode muligheder, men de må selv spille bolden, hvis det skal blive en succes. Det plejer heldigvis ikke at være noget problem. I for eksempel Aalborg er ungdomsbyrådet nedsat af kommunen. Der har det vist sig, at en sådan mulighed hurtigt kan få de unge op af stolene og ind i en engageret debat om deres lokalmiljø.

Og der er givet fine muligheder i Frederiksberg Kommune. Balder Mørk Andersen håber, at det er en beslutning, andre kommuner kan inspireres af. Han mener, at det vil være væsentligt for alle landets kommuner at se på mulighederne for en aktiv inddragelse af unge i demokratiet.

NAU er i kontakt med forvaltningen i Frederiksberg Kommune for at rådgive dem om, hvordan de bedst får oprettet et levedygtigt ungdomsråd i kommunen.

Frederiksberg Kommune har også brug for ungdomsråd
Rul til toppen