NAU – Netværket af Ungdomsråd

NAU er paraplyorganisationen for ungdomsråd og -huse i hele Danmark.

I gang med nye ungdomsråd

I forberedelserne til seminarerne har NAU været ude at hilse på kulturminister Marianne Jelved
I forberedelserne til seminarerne har NAU været ude at hilse på kulturminister Marianne Jelved

Hvad er et ungdomsråd? Og hvad er det ikke? Det skal 12 kommuner være med til at svare på, når NAU tager hul på projekt UR2015 og holder det første seminar om at starte nye ungdomsråd op

Der er ikke én opskrift på, hvordan et ungdomsråd skal sættes sammen, og hvilken rolle det skal opfylde. Derfor hjælper NAU de kommende otte dage 12 kommuner med at finde ud af, hvilke formål og visioner der vil være gode for et ungdomsråd i netop deres kommune.

Seminaret er det første af fire og afholdes to gange, dels for seks kommuner i Køge, og dels for seks kommuner i Vejle.

– Kommunerne, der deltager på seminarerne, har på nuværende tidspunkt ikke et ungdomsråd. Nogle har forsøgt sig med ungdomsråd tidligere, men uden succes. Det er der forskellige årsager til, men fælles for alle kommunerne er, at de skal have inspiration til, hvordan de kan organisere deres egne råd, siger Mette Bay Skov, NAU’s projektkoordinator for UR2015.

De to seminarer handler om de allerførste skridt i opstartsprocessen af et ungdomsråd. Udover at have fokus på kommunernes formål og visioner for et ungdomsråd, giver NAU også kommunerne en vejledende hånd i forhold til at definere både behov og udfordringer samt roller og forventninger i processen. Kommunerne skal have en handlingsplan for arbejdet frem til næste seminar i september, men det er vigtigt, at de selv bliver inddraget så meget som muligt.

– Det vigtigste er, at kommunerne finder frem til og bliver enige om en model, der passer til deres kommune. Ingen kommuner er ens, og det skal deres ungdomsråd heller ikke være. Derfor skal vi være særligt opmærksomme på ikke at give kommunerne én definition på et ungdomsråd, men i stedet give dem redskaber til at starte det ungdomsråd, de har behov for, fortæller Mette Bay Skov.

Til begge seminarer er inviteret to oplægsholdere, som skal inspirere kommunerne til at se forskellige muligheder i et ungdomsråd.

Oplægsholdere i Køge
Søren Degn Laxy er formand for Ærø Ungdomsråd, hvor han i over tre år har været med til at genopfinde og forankre ungdomsrådsarbejdet. Søren vil fortælle om visionerne og formålet med Ærø Ungdomsråd, hvilke udfordringer, der har været i at vedligeholde den frivillige opbakning samt om succeshistorierne.

Erkan Cakmak er demokratisk koordinator for ungdomsrådet og –skolen i Ishøj Kommune. Erkan vil komme med gode råd til, hvordan man kan motivere og styrke de unges deltagelse i demokratiske processer igennem ungdomsrådsarbejdet.

Oplægsholdere i Vejle
Nicolai Boysen er formand for Haderslev Ungdomsråd, som han var med til at starte som 13-årig. Nicolai vil fortælle om visionerne og formålet med Haderslev Ungdomsråd, hvilke udfordringer, der har været i at vedligeholde den frivillige opbakning samt om succes historierne.

Jeppe Würtz Petersen er kommunal kontaktperson hos ungdomsrådet ’Arresten’ i Grenå. Jeppe er et vigtigt aktiv for ungdomslivet på Norddjurs, hvor der over 5 år er blevet skabt et ungdomsråd fra bunden, hvor de unge føler et stort ejerskab.

Fakta om UR2015
I samarbejde med Kulturministeriet og virksomheden 12Byer vil NAU i 2015 sætte rammerne for at starte 10 nye råd op. Seminarerne i Køge den 16. april og Vejle den 22. april er begge første seminar af i alt fire. Det næste er valgfrit og handler om at deltage på Folkemødet. Det tredje handler om at sikre rammerne, der bliver sat på første seminar, og på det fjerde seminar fremtidssikres rammerne.

I gang med nye ungdomsråd
Rul til toppen