Jonathan Kirkedal blev tidligt optaget af landspolitik. Men gennem ungdomsråd og lokalt engagement har han fundet ud af alt det spændende i et kommunalvalg – og stiller op til efteråret.
Når der den 19. november skal stemmes til kommunalvalg over alt i landet figurerer på Jonathan Kirkedals navn på stemmesedlen. Under bogstavet A. Jonathan Kirkedal er kun 18 år, men har alligevel besluttet sig for at stille op.
– Det var en svær beslutning, for hvis jeg sagde ja og blev valgt ind, ville jeg være bundet til Middelfart i fire år. Men jeg blev valgt på generalforsamlingen i marts. Og nu går jeg all in. Jeg gør ikke tingene halvt, siger Jonathan Kirkedal.
I et ungdomsråd er man mere enige
Allerede som 10-årig blev han stærkt fascineret af landspolitik, og meldte sig efter folketingsvalget i 2005 ind hos socialdemokraterne. Derefter gik det slag i salg med engagementet og interessen. For tre år siden så han en reklame hænge på gymnasiet for Middelfart Ungdomsråd.
– Det lød spændende, og der var valg til rådet, så jeg stillede op, siger han.
Herefter blev han aktiveret i Middelfart Ungdomsråd, hvor han stadig sidder og har siddet i ungdomsskolens bestyrelse.
– Det er det her med at vil noget for unge. At have en finger på pulsen; at vide hvad der sker, og at der aldrig er langt fra tanke til handling; det er det, der er fedt i et ungdomsråd, fortæller han.
Han forklarer, at fordelen i kommunalpolik er, at man ofte er enige. Og at den ideologiske kamp ofte bliver tilsidesat.
– Der opstår ikke modsætninger i et ungdomsråd. Der handler det om engagement. Lige som i kommunalpolitik. Hvor unge faktisk kan blive enige om rigtigt mange ting. Her er den ideologiske kamp underordnet.
Kampen om stemmer
Ved sidste kommunalvalg var 192 personlige stemmer nødvendige for at komme ind. Og der sidder der også en ung kandidat i byrådet nu. Han fik hele 350 stemmer, men var også landsdækkende politik og havde et stort netværk ved seneste valg.
– Det er meget svært at sige, hvordan det kommer til at gå. Udfordring er også, at Socialdemokraterne kan risikere at gå lidt tilbage, og så skal man have fat i endnu flere personlige stemmer, siger Jonathan Kirkedal.