Kulturministeren vil udbrede ungdomsråd

Ungdosmråd i ny ungestrategiKulturministeriets nye børn- og ungestrategi indeholder konkrete initiativer til at sikre, at alle landets kommuner kan oprette ungdomsråd. Der afsættes i alt 40 millioner kroner til udbredelse af børn og unges kendskab til kultur

I den nye strategi for børn og unges møde med kultur slår Marianne Jelved det fast: Hun vil ungdomsråd.

»I løbet af 2015 skal jeg ud i alle kommuner og overbevise kommunalbestyrelserne om at oprette ungdomsråd,« sagde kulturministeren, da hun fremlagde ministeriets nye børn- og ungestrategi på et pressemøde tidligere i dag.

Strategien lægger op til en udbredelse af ungdomsråd, der skal bygge på oplysning om ungdomsråds funktion, og om hvordan man bedst opretter et ungdomsråd. Målet er, at alle danske kommuner giver de unge gode rammer for mødet med kultur gennem ungdomsråd.

Mikkel Vinther, der er ungerådgiver for Marianne Jelved og ledelsesmedlem i Netværket af Ungdomsråd, pointerede på pressemødet, at han er rigtig glad for, at ungestrategien giver de unge så meget frihed til selv at putte indhold i de nye initiativer:

»Ungestrategien tror på ungdommen. Det er en sejr for os unge, at der er en særskilt strategi for os. Når man læser ungekulturstrategien skal ungdomsråd forstås som rammer for unges udfoldelse, og det giver os unge frihed til selv at putte indhold ind i de rammer.«

Gode nyheder for NAU

NAU’s formand Rasmus Petersen er også meget positiv overfor den nye ungestrategi:

»Det er et kæmpe skridt fremad for den danske ungdom, at vi kan få alle kommuner i gang med at oprette ungdomsråd. I NAU ser vi netop ungdomsråd som nogle rigtig gode rammer for, at unge kan få indflydelse på deres hverdag – også kulturelt,« siger Rasmus Petersen.

Han understreger dog, hvor vigtigt det er, at oprettelsen af nye ungdomsråd sker på en bæredygtig måde.

»Det er afgørende, at man sikrer, at hver enkelt kommune får rådgivning i, hvilken type ungdomsråd der passer til deres lokalmiljø. Her skal både kommunen og de unge høres, og det er et arbejde, vi i NAU rigtig gerne vil hjælpe med.«

Konkret vil Kulturministeriet støtte udarbejdelsen af et best practice-katalog med gode eksemler og metoder. På baggrund af kataloget skal der afholdes udviklingsseminarer med interesserede kommuner, lokale aktører og unge for at oprette ungdomsråd.

Kulturministeren vil udbrede ungdomsråd
Rul til toppen