Af Kathrine Vogn, sekretariatsleder for NAU
”Hvad er det egentlig du laver som sekretariatsleder?”. Det spørgsmål får jeg ofte, og mit svar er som regel, at jeg bruger en del af min tid på interessevaretagelse. Det bliver fulgt op med et nyt spørgsmål: ”og hvad er det så egentlig lige, at det er?”.
Og det er et rigtigt godt spørgsmål.
I sidste nyhedsbrev kunne du læse om, at vi i sommers uddannede medlemmer fra 8 ungdomsråd til madambassadører. Det er et stort projekt, som varer 3,5 år, og som vi har fået flere millioner til fra Nordea-Fonden – sammen med 4 andre organisationer og uddannelser. Denne slags projekter kan NAU nemlig ikke køre selv, det er et projekt, der kræver seriøse og engagerede sparrings – og samarbejdspartnere. Og lige netop dér er interessevaretagelsen en afgørende spiller. Aktørerne bag MadFællesskaberne fandt nemlig kun sammen, grundet min, mine forgængeres og de andre aktørers opsøgende og insisterende ønske om en bedre madkultur og et bredere ungdomsfællesskab. Gennem møder, dialoger og diverse arrangementer samledes vi om et fælles fodstykke, der senere udviklede sig til MadFællesskaberne. I årenes løb har vi derfor mulighed for at uddanne 24 ungdomsråd helt gratis, OG vi har en madpulje i alle tre år, hvor alle unge kan søge om penge til at lave madfællesskaber.
I NAU har vi hele tiden fokus på, hvordan vi kan gøre Danmark til et bedre sted at være ung – præcis ligesom ungdomsrådene har det ude i deres respektive kommuner. Vi synes jo, at ungdomsråd er med til at gøre det bedre at være ung, så når vi snakker med journalister, politikere på Christiansborg eller i byrådene, forskere, embedsfolk i styrelser, andre organisationer, og hvem vi ellers har kontakt med, så sætter vi konstant fokus på, hvor mange seje, engagerede unge der er i Danmark. I Danmark er vi nemlig så heldige at have en ungdom, som ikke bare kan, men som også vil! På den måde fik vi blandt andet penge fra daværende kulturminister Marianne Jelved til at lave projektet Opstart af Ungdomsråd 2015, hvor vi hjalp 12 kommuner med at komme i gang med ungdomsrådsarbejdet. Vi er derudover med i en gruppe i Kommunernes Landsforening, hvor vi snakker kommunalvalg 2017 og koordinerer på de indsatser der kommer i den forbindelse.
Når første del af NAU’s navn er ”Netværket”, så betyder det to ting for os: Vi bygger bro mellem Danmarks ungdomsråd, så de kan lære af og hjælpe hinanden. Men vi bygger også bro udadtil, så vi kan skabe bedre forhold for ungdomsrådene og de unge i hele Danmark.