Hvordan er det at være ung i din kommune? Hvad vil ungdomsrådet gerne have indflydelse på? Og er du egentlig stolt af at være med i ungdomsrådet? I sommer tog Mikkel Vinther, projektassistent hos NAU, på turné i Danmark. Han besøgte en masse ungdomsråd og stillede dem blandt andet de tre spørgsmål ovenfor. Det er der kommet en lille serie på syv afsnit ud af – læs med og tag ‘På besøg hos’ hver mandag frem til december!
Mangler du et overblik over ungdomsrådene i Danmark? Så tag et kig på kortet, klik på en kommune og find oplysninger om deres ungdomsråd. De røde har ikke et råd, de gule har et råd uden at være medlem af NAU, de grønne har et råd og er medlem af NAU, og de blå er i gang med at opstarte nye ungdomsråd!
Aalborg Ungebyråd er en meget politisk interesseret gruppe, der består af den nordjyske universitetsbys yngste unge. Her udtaler formand Natascha sig om, hvordan ungebyrådet skiller sig ud ved kun at beskæftige sige med politik og ikke med koncerter og lignende.
Hvordan er det at være ung i Aalborg?
– Det er dejligt at være ung i Aalborg, for her sker rigtig meget. Det er en stor by, så der er konstant gang i den. Der foregår mange kulturelle ting, og der er en masse unge over det hele. Du er selv skyld i, hvis du keder dig, for der er tilbud nok. Men der er stadig mange ting, der skal forbedres, og det er derfor ungdomsrådet eksisterer.
Hvad har Aalborg Ungebyråd haft indflydelse på?
– Vi har været meget aktive i debatterne omkring iPads i undervisningen. Det er vi stolte af, fordi det var vores idé, der pludselig fik luft under vingerne og i dag gør, at der er iPads fra 0.-7. klasse. Desværre glemmer kommunen nogle gange at fortælle, hvor de gode ideer kommer fra. Vi har også været med til at beslutte at lave en parkourbane og er i gang med et projekt mod mobning på sociale medier. Og så mødte der knap 450 mennesker op til vores sidste ungekongres, som er vores generalforsamling.
Hvad er det unikke ved Aalborg Ungebyråd?
– På trods af store politiske forskelle har vi et stærkt sammenhold. Og så skal man faktisk igennem en ret lang proces med ansøgninger og valgvideo for overhovedet at blive valgt ind i rådet, og det kræver jo engagement på forhånd. Den måde kan virke lidt besværlig, men der er aldrig nogen, der springer fra rådet, før perioden er omme, og det oplever man vidst tit i andre ungdomsforeninger. Meningen med ungekongressen er også at prøve kræfter med det traditionelle demokrati.
Er I stolte af at være med i ungdomsrådet?
– Ja. Ellers var vi her ikke. Jeg tror mest af alt, vi er stolte af at være aktive deltagere i vores demokrati.
FAKTA OM AALBORG UNGEBYRÅD
Interviewrepræsentanter:
Natascha Corlin Philipsen, 16, 1.g STX, formand
Oprettelse: 2011
Årlig økonomisk støtte: Intet fastlagt – mødeudgifter dækkes
Organiseringsform: Formand, næstformand, ni medlemmer, herunder udvalg
Rådsmedlemmers alder: 15-17 år
Eksempler på aktiviteter: Ungekongres, Unge på Tinge, høringsret
Nærmeste samarbejdspartnere: Headspace (frivillige, studerende samtalepartnere)
Tilknytning til kommune: Kommunal koordinator arrangerer månedligt møde, hvor hun tager sig af økonomi og referat.