NAU – Netværket af Ungdomsråd

NAU er paraplyorganisationen for ungdomsråd og -huse i hele Danmark.

På besøg hos: Haderslev Ungdomsråd (7:7)

Haderslev-4

Hvordan er det at være ung i din kommune? Hvad vil ungdomsrådet gerne have indflydelse på? Og er du egentlig stolt af at være med i ungdomsrådet? I sommer tog Mikkel Vinther, projektassistent hos NAU, på turné i Danmark. Han besøgte en masse ungdomsråd og stillede dem blandt andet de tre spørgsmål ovenfor. Det er der kommet en lille serie på syv afsnit ud af – læs med og tag ‘På besøg hos’ hver mandag frem til december!

Mangler du et overblik over ungdomsrådene i Danmark? Så tag et kig på kortet, klik på en kommune og find oplysninger om deres ungdomsråd. De røde har ikke et råd, de gule har et råd uden at være medlem af NAU, de grønne har et råd og er medlem af NAU, og de blå er i gang med at opstarte nye ungdomsråd!

Haderslev Ungdomsråd har i mange år været et af Danmarks mest initiativrige. Her taler formand Nicolai, kulturel næstformand Thorstein og den kommunale kontaktperson Lene om ungdomsrådets særlige balance i blandingen mellem kultur og politik. I Haderslev har det politiske og det kulturelle hver sin næstformand, og det har resulteret i både en årlig festival og flere store, politiske debatarrangementer.

Hvordan er det at være ung i Haderslev?
Thorstein:
– Jeg kedede mig som 15-16-årig. Men siden er ungdomsrådet kommet, og jeg synes helt klart, vi har været med til at skabe et ungdomsliv og en ungdomskultur i Haderslev. Vi kan få indflydelse, fordi byen ikke er så stor, så der er relativt kort vej fra mig som ung initiativtager til magthaver.
Lene:
– I øjeblikket lytter kommunen meget til HUR, og de unges ideer bliver brugt. Så i den sammenhæng er det bestemt en fordel, at kommunen ikke er så stor.

Hvad er Haderslev Ungdomsråds største ønske i øjeblikket?
Nicolai:
– Vi vil gerne have et ungdomshus med plads til små kulturelle arrangementer. Og så vil vi også gerne have et samlingssted for ungdomsinitiativ. Vi vil gerne samle ungdomsforeninger og -partier og skabe en fælles base.
Thorstein:
– Vores store udfordring er, at vores aktivitetsniveau er noget større end vores økonomiske råderum. Vi mangler simpelthen penge, og lige nu kører vi på reserverne. Det er ikke holdbart, og da vi gerne ser vores budget vokse med 25.000 kr. årligt må vi i gang med at fortælle om vores ambitioner til kommunen.

Hvad er det unikke ved Haderslev Ungdomsråd?
Nicolai:
– Vi er meget grundige. Og så er vores organisering ret unik, da vi ligestiller kultur og politik, fordi vi synes, begge dele er lige vigtige.
Thorstein:
– Og så er vi ret stolte af at være med i rådet. Selvom vi ikke har så mange medlemmer, så møder jeg næsten altid en meget positiv respons. Vi agerer også ofte hjælpende hænder hos andre organisationer. Oftere og oftere tager jævnaldrende og voksne fat i os og spørger, om vi vil hjælpe med at afvikle deres projekt eller lignende.

 


FAKTA OM HADERSLEV UNGDOMSRÅD

Interviewrepræsentanter:
Nicolai Boysen, 2. g på HHX, formand
Thorstein Birch, 3. g på STX, næstformand
Lene Autzen, kommunal kontaktperson
Oprettelse: 2011
Årlig økonomisk støtte: 50.000 kr.
Organiseringsform: Formand, to seperate næstformænd for kultur og politik, 16 rådsmedlemmer, derudover arbejdsgrupper
Rådsmedlemmers alder: 14-19 år
Eksempler på aktiviteter: HUR-Festival, paneldebatter og høringer
Nærmeste samarbejdspartnere: Ungdomsuddannelserne, ungdomsskolen, spillestedet Månen og lokale butikker
Tilknytning til kommune: Kommunal kontaktperson ser sig selv som rådets sekretær, administrerer referater og økonomi og har over tid udfaset sin egen rolle

På besøg hos: Haderslev Ungdomsråd (7:7)
Rul til toppen