Hvordan er det at være ung i din kommune? Hvad vil ungdomsrådet gerne have indflydelse på? Og er du egentlig stolt af at være med i ungdomsrådet? I sommer tog Mikkel Vinther, projektassistent hos NAU, på turné i Danmark. Han besøgte en masse ungdomsråd og stillede dem blandt andet de tre spørgsmål ovenfor. Det er der kommet en lille serie på syv afsnit ud af – læs med og tag ‘På besøg hos’ hver mandag frem til december!
Mangler du et overblik over ungdomsrådene i Danmark? Så tag et kig på kortet, klik på en kommune og find oplysninger om deres ungdomsråd. De røde har ikke et råd, de gule har et råd uden at være medlem af NAU, de grønne har et råd og er medlem af NAU, og de blå er i gang med at opstarte nye ungdomsråd!
I Ebeltoft findes der både et selvorganiseret ungekulturhus, Rampen, og et ungdomsdemokratisk råd, Syddjurs DEMO-råd. Vi satte formændene Maya og Miriam overfor hinanden og snakkede om fordele og ulemper ved den todelte model, og om hvor vigtigt samarbejdet er.
Hvordan er det at være ung i Ebeltoft?
Miriam:
– Vi er lidt en gammelmandskommune, og her er småkedeligt, hvis vi ikke har nogle stærke interesser. Mange unge ser mod de større byer, hvis der skal ske noget.
Maya:
– Det er ikke, fordi vi keder os, vi skal bare selv finde ud af, hvad vi vil lave. Vi skal selv tage initiativ. Der er ikke noget gymnasium i Ebeltoft, så alle unge fra byen er ret spredte. Derfor tror jeg, sammenholdet omkring ungdomsbylivet er blevet ødelagt, og derfor startede vi Rampen – for at skabe sammenholdet igen.
Hvordan fungerer samarbejdet mellem Rampen og DEMO-rådet?
Miriam:
– Vi er to separate grupper, og nogle få folk er med i begge. Formelt set arbejder vi ikke så meget sammen, men vi er jo gode venner og hjælper ofte hinanden. Opdelingen fungerer, fordi vi har den samme interesse i forskellige formater. Politik overfor kultur. Derfor deler vi også mange af vores støttekroner med Rampen til arrangementer.
Maya:
– Vi er jo alle unge, der tager initiativ, så selvfølgelig holder vi sammen. Vi liker hinanden på Facebook og bakker hinanden op!
Hvad har Syddjurs DEMO-råd haft indflydelse på?
Miriam:
– Vi har haft en stor rolle i udformningen af kommunens alkoholpolitik og sat fokus på de rammer, der sættes for ungeengagement i byen – uden alkohol. Sammen med kommunen har vi også snart lavet en ungdomspolitik med fokus på Ebeltofts ungdomspotentiale og på at øge den politiske interesse blandt unge.
Hvad er Rampens succeser?
Maya:
– Vi har fået vores lokaler og har skabt et populært image med en kerne af unge stamkunder. Og det er vi meget stolte af. Vores events skal have en meget høj kvalitet, fordi vi ikke serverer alkohol, så derfor er det en stor succes, at der nogle gange dukker flere hundrede gæster op.
Er I stolte af at være ungdomsaktive i Ebeltoft?
Maya:
– Vi synes, det er vildt fedt at bruge vores tid fornuftigt, samtidig med at vi har det sjovt. Vores gæster synes, vi laver fede events, og ingen synes, frivilligt arbejde er kikset.
Miriam:
– Måske synes nogle folk, vi er lidt kiksede. Nogle tager totalt afstand til alt, der har med politik at gøre. Men vi er stolte af det alligevel. For os er indflydelsen det fede, og det må vi sige, at vi har. Og så prøver vi at arbejde mere sammen med Rampen, så deres coolness-faktor kan smitte lidt af på os.
FAKTA OM SUDDJURS DEMO-RÅD
Interviewrepræsentant: Miriam Leander Petersen, 16, formand, 1.g STX
Oprettelse: 2013
Årlig økonomisk støtte: 50.000 kr.
Organiseringsform: Formand, næstformand og otte bestyrelsesmedlemmer
Rådsmedlemmers alder: 14-19 år
Eksempler på aktiviteter: Demokraticamps, debatter, foredrag
Tilknytning til kommune: Kommunal koordinator arrangerer to månedlige møder og holder styr på økonomi
Samarbejdspartnere: Byrådet, SSP, Ungdomsskolen, Rampen og andre ungdomsinitiativer
FAKTA OM RAMPEN
Interviewrepræsentant: Maya Davidsen, 20, formand, 3.g HHX
Oprettelse: 2012
Årlig økonomisk støtte: 180.000 kr.
Organiseringsform: Formand, næstformand og ti ’crewmembers’
Rådsmedlemmers alder: 18-20 år
Eksempler på aktiviteter: Koncerter, stand-up, foredrag, alkoholfri folkeskolefester, koncerter
Tilknytning til kommune: Koordinator ved Ungdomsskolen holder styr på administration og økonomi
Samarbejdspartnere: Kulturhuset Maltfabrikken, Filmhøjskolen, Ungdomsskolen, Syddjurs DEMO-råd