Hvordan er det at være ung i din kommune? Hvad vil ungdomsrådet gerne have indflydelse på? Og er du egentlig stolt af at være med i ungdomsrådet? I sommer tog Mikkel Vinther, projektassistent hos NAU, på turné i Danmark. Han besøgte en masse ungdomsråd og stillede dem blandt andet de tre spørgsmål ovenfor. Det er der kommet en lille serie på syv afsnit ud af – læs med og tag ‘På besøg hos’ hver mandag frem til december!
Mangler du et overblik over ungdomsrådene i Danmark? Så tag et kig på kortet, klik på en kommune og find oplysninger om deres ungdomsråd. De røde har ikke et råd, de gule har et råd uden at være medlem af NAU, de grønne har et råd og er medlem af NAU, og de blå er i gang med at opstarte nye ungdomsråd!
Ungeråd Varde nyder en enorm lokal opbakning både politisk og i erhvervslivet. Her fortæller tidligere formand Daniel, ungeguiden Juki og bestyrelsesmedlemmet Mia om mange års hårdt arbejde, der i dag har resulteret i en solid ungeplatform i Ungdomshuset Værket. Her er økonomien sjældent et problem, og al indsats værdsættes.
Hvordan er det at være ung i Varde?
Daniel:
– Noget af det gode ved at bo i en mindre by er, at der ikke skal så meget til for at imponere. Vi kan nærmest få en helside i avisen, blot fordi vi holder bingoaften, og det giver medejerskab og fællesskabsfølelse i byen. Og det tror jeg ikke, unge oplever i Aarhus og København.
Hvad er det unikke ved Ungeråd Varde?
Daniel:
– Man bliver hurtigt en del af kernen. Søren (nuværende formand, red.) fik vi med, fordi vi lavede et arrangement med en skaterrampe, hvor han havde banket nogle plader på, og lynhurtigt så var han formand. Det går hurtigt, så snart man viser engagement. Og så har vi en enorm opbakning fra kommunen. Afstanden mellem ung og kommune er der næsten ikke. Hvis vi vil borgmesteren noget, så ringer vi bare. På hans opfordring. Og halvdelen af byrådet var her, da vi indviede vores nye køkken.
Juki:
– Der er højt til loftet i Varde. Politikerne fortæller os, at de helst vil, at vi er lidt rebelske. De beder os faktisk om modstand.
Er I stolte af at være med i ungerådet?
Mia:
– Ja! Vi har indflydelse, ansvar og fællesskab. Vi har det hyggeligt, vi har et byråd i ryggen, og hvis man vil noget, så kan man virkelig udrette noget.
Daniel:
– Vi kan få det direkte demokrati til at virke. Selvom et møde kan tage fire timer, så bliver vi enige, og rent politisk, synes jeg, det er stort. Og så er jeg stolt af, at vi kan tilbyde vores gode musik- og fritidsfaciliteter til andre unge.
Har I selv en fremtid i Varde?
Daniel:
– Jeg har lige lejet en lejlighed her i Varde, så jeg rykker for alvor ind med en beredskabskammerat fra Sjælland. Jeg har ikke lyst til at bo i Aarhus eller København. Hvad skulle jeg der? Der er nok flere butikker i de store byer, men Varde er jo mit hjem. Det er her, jeg kommer fra, og den tilhørsfølelse er opstået i Ungerådet.
FAKTA OM UNGERÅD VARDE
Interviewrepræsentanter:
Juki, ungeguide
Daniel, 22, Beredskabsstyrelsen, tidl. formand
Mia, 18, HHX, bestyrelsesmedlem
Oprettelse: 2012 (hus i 2013)
Årlig økonomisk støtte: 50.000 kr. frit budget, halv mio. til husets drift
Organiseringsform: Formand, næstformand, kasserer + ni medlemmer
Rådsmedlemmers alder: 18-24 år
Eksempler på aktiviteter: Festivaller, koncerter, politiske debatter, høringsret og arrangementer som bingo, karaoke og skate
Nærmeste samarbejdspartnere: Kommunen og det lokale erhvervsliv
Tilknytning til kommune: Ungeguide tager sig af ’alt det administrative og kedelige’. Har sørget for købekort til de unge, så de ikke behøver lægge ud