Politikere vilde med ungdomsråd

Politikerne er vilde med NAU. Det vidste sekretariatet godt i forvejen, men i sidste uge blev det slået fast med syvtømmersøm, efter foreningen har været i medierne. Blandt andet. 

Til venstre: NAU-formand Sidsel Torp Henriksen, der sammen med NAU-ambassadør Mikkel Vinther holder oplæg om ungeinddragelse i ungdomsråd.

Der er godt gang i den i Netværket af Ungdomsråd i øjeblikket. Knap havde der været afholdt Projectweekend i Fredericia for omkring 20 ungdomsrødder, før Fyens Stiftstidende tog hele ungdomsrådstanken op i et større tema om nærdemokratiet. På dagen, hvor artiklen med tilhørende forside kom, afholdt NAU en konference på Jyderup Højskole for 11 kommunal ungdomsrådskontakter, der fik besøg af Kulturminister Marianne Jelved, som sammen med de fremmødte diskuterede ungeinddragelse. Her sagde Kulturministeren blandt andet:

– Alle kommuner skal gøre sig umage for at oprette et ungdomsråd. De unge er fremtidens

Marianne Jelved, da hun er på besøg på Jyderup Højskole. Hun talte om ungdomsrådstanken og de mange fordele, der er heri.

voksne og alle har brug for et sted, der er deres. Et ungdomsråd er hjælp til selvhjælp og fremmer det personlige initiativ. Hvis man giver unge deres eget sted, træffer de også de rigtige valg, sagde hun.

Artiklen i Fyens Stiftstidende var god, men ikke helt korrekt, da den tolkede en ny rapport fra Indenrigsministeriet om nærdemokratiet, som om Indenrigsminister Margrethe Vestager “fyrer” ungdomsrådstanken. Det var forkert, så Indenrigsministeren og NAU gik sammen om et læserbrev, der blev bragt i avisen lørdag. Der stod blandt andet:

– Som det er nu, er ungdomsråd den eneste formelle måde, unge høres i kommunerne. Derfor er det ærgerligt, der er ungdomsråd i under halvdelen af landets 98 kommuner. Heldigvis tyder meget på, at fænomenet er ved at brede sig. For eksempel har Ringkøbing-Skjern Kommune netop fået et ungdomsråd – på de unges initiativ!

Politikere flokkes

Men artiklen i avisen var også god, fordi den viste, at ungdomsrådstanken i den grad lever og får tilslutning fra de folkevalgte politikere. Læs med herunder:

Pernille Vigsø Bagge (SF): – Det vigtigste er, at de unge bliver hørt. Ældreråd fungerer meget traditionelt, og derfor skal man passe på med, at kvæle noget af dynamikken i et ungdomsråd. Men jeg vil rejse den dagsorden, at de unge skal have høringsret i kommunalpolitik. Men jeg er bange for at gøre de unge en bjørnetjeneste, hvis ungdomsråd bliver organiseret som ældrerådet, for det ligner ikke den måde, som unge i dag arbejder på.

Simon Kollerup (S): – De unge skal spørges til råds om de sager, der vedrører dem ligesom med ældrerådet. Næste skridt må være, at kommunerne skaber plads til rådene med mødelokaler og en plads på dagsordnen. – Om kommunerne selv opretter rådene, eller om de skal have et skub i den rigtige retning ved for eksempel lovgivning, det må tiden jo vise.

 

Jacob Jensen (V): – Hvis ældre og handicappede har et lovkrav om at blive hørt, så skal de unge også have det. Det er en måde, at vise de unge, at de er en vigtig gruppe i vores samfund. – Det er da underligt, at man ikke har tænkt på det før, fordi det er vigtigt for demokratiet. Men jeg ser helst, at det lægges frivilligt ud til kommunerne.

Her er læserbrevet
Politikere vilde med ungdomsråd
Rul til toppen