Kommunalvalget bevæger sig ind i sin afsluttende fase og overalt i landet gør politikerne sig lækre for at score DIT kryds. Det synes de dog generelt at være mindre succesfulde med. Særligt hvad angår de unge, som – siger de nyeste undersøgelser – tilsyneladende end ikke vil leve op til KV09-stemmeprocenten på 45 procent for unge mellem 19 og 21 år.
Men der skal opmærksomhed omkring valget. Og det skal gøres på en sjovere måde, så de unge også kan være med. Derfor er der i øjeblikket fuld gang i den landsdækkende kampagne, sjovere.nu. Den deltager Skive Ungdomsråd også i. Ungdomsrådet har netop afholdt en såkaldt DeBattle. Ikke et debatmøde – men en DeBattle, fordi:
– Vi valgte at holde vores arrangement som en DeBattle, da vi ville væk fra den normale og for mange unge kedelige paneldebat. Vi syntes, at en debattle henvendte sig til unge på en god måde, og så var det også en måde at få politikerne lidt ud ad deres vante rammer, så de unge kunne se dem fra en lidt anden vinkel, forklarer Simone Laursen, der er formand for rådet.
Lige som en boksearena
Mødet var obligatorisk for unge på Skives uddannelsesinstitutioner. I hvert fald nogen af dem.
– Jeg vil gætte på, at der var cirka 400 fremødte til arrangementet. De store uddannelsessteder havde fået lov til at deltage med ca. 150 elever, også måtte de mindre uddannelsessteder fylde op med de sidste, forklarer Simone Laursen.
I alt ni politikere deltog og stod linet op over for hinanden i en boksering. Som debatten skred frem kunne publikum sende spørgsmål ind per SMS. Der var dog forberedt mange spørgsmål hjemmefra, blandt andre af Ungdomsrådet. Det er ikke givet, at unge deltager, bare fordi de sidder i salen.
– I dagens Danmark tror jeg, det er svært at få unge, der ikke i forvejen interesserer sig for politik, til at deltage aktivt til et vælgermøde som er obligatorisk. Men set ud fra det, så synes jeg faktisk, at publikum var meget godt med og klappede, når der var en god pointe fra en af politikerne, siger hun.

Polikterne stod klar i bokseringen itl at tage de slagkraftige argumenter i brug
Skives unge er blå
De fleste har hørt den gamle sang om, at unge er røde. Det er ikke tilfældet i Skive. Nu er det en versende diskussion, hvad Dansk Folkeparti rent faktisk er for en farvestørrelse. Men Liberal Alliance kan man kalde blå. Og dét parti blev nummer to på listen (17,4 procent) efter netop Dansk Folkeparti (29 procent), da de unge efter mødet skulle stemme på et parti – det gjorde halvdelen og gav næsten de to partier absolut flertal. Sådan blev fordelingen:
A-Ole Priess – 8,7%
B-Ditte Staun – 7,3%
C-Palle Jepsen – 1,4%
D-Henrik Henriksen – 10,9%
F-Anders Bøge – 6,5%
I-Jan Toft – 17,4%
O-Preben Andersen – 29,0%
V-Peder Christian Kirkegaard – 14,5%
Ø-Martin Mørck – 4,3%
Forhåbentlig flere stemmer
Simone Laursen håber på, at det store arrangement kan trække flere til stemmeurnerne, når der er valg om fjorten dage.
– Vores debattle var obligatorisk for de elever, der var blevet udvalgt på hver skole, så derfor kan vi ikke rigtigt sige, hvad det betyder for vælgerdeltagelsen. Men jeg tror og håber, da at det ville have haft stor indflydelse, hvis det ikke havde været obligatorisk. Da vi jo med dette arrangementet havde forsøgt at skræddersy et vælgermøde så godt som muligt, så de unge ville syntes det var spændende.
– Alt i alt syntes jeg, det var et rigtig godt arrangement, og jeg håber, vi har fået unge til at stemme til kommunalvalget og ikke mindst få dem til at få øjnene op for politik, siger Simone Laursen.

Så er det store spørgsmål blot, om arrangementet får flere unge til stemmeurnen. Det får vi at se, d. 19. nov.