Slagelse og dobbeltmoralen

Slagelse ungeråd er ikke på kommunalbudgettet og har ikke et ungdomshus, samtidig er et forslag om at flytte afstemningerne til kommunalvalget ud på ungdomsorganisationerne nedstemt i byrådet. Næstformand mener, politikerne er for gamle og for firkantede i deres syn på unge

Slagelse Kommune gør en masse for de unge. Lyder den officielle udmelding. Ifølge kommunens ungdomspolitik ønsker kommunen, at “børn og unge skal sikres en god barn- og ungdom med omsorg, tryghed og udfordringer.” Og det skorter ikke på stolte udmeldinger fra højtstående politikere i kommunalbestyrelsen: Slagelse Kommune indstillede således sig selv til årets ungdomskommune i 2013.

Men.

De flotte udmeldinger falmer, når man kigger på den reelle ungdomspolitik, der bliver ført, mener Slagelse Ungeråd. Senest har kommunen afslået et forslag om at flytte afstemninger ud på ungdomsuddannelserne, hvor der kunne brevafstemmes til kommunalvalget i november. Dét til trods for at både Indenrigsministeriet og Valgretskommissionen anbefaler det.

Camilla Jelstrup, næstformand for Slagelse Ungeråd er en skuffet ung i Slagelse:

Camilla Jelstrup, næstformand i Slagelse Ungeråd: – Unge prioriteres ikke af kommunen. Det foregår simpelthen fra toppen og ned, der er de unge ikke et emne.

– Jeg føler, vi bliver undermineret. De kunne i det mindste have rådført sig med os, men pludselig var det oppe i økonomiudvalget, hvor det blev stemt ned. Og det er simpelthen så mærkeligt, når man hele tiden hører repræsentanter fra Slagelse Kommune tale om, at vi skal fremme unges deltagelse i demokratiet, og at vi skal gøre en masse for unge. Det lyder tomt, siger hun.

Blå fløj stemte imod 
Selv om SF og Socialdemokraterne og borgmester Lis Tribler (S) stemte for, er der blåt flertal i kommunalbestyrelsen, og da både DF, Konservative og Venstre stemte imod, bliver der altså ikke mulighed for at stemme til kommunalvalget på ungdomsinstitutionerne i 2013.

Stén Knuth, gruppeformand for Venstre og viceborgmester i Slagelse Kommune, begrunder beslutningen:

– Vi mener, det er en glidebane. Hvornår stopper det så? Skal vi så også ud på handicap-institutioner, de beskyttede værksteder, og alle ældreboligerne for at hente stemmer, siger han og forklarer, at det ikke kun er kommunens opgave at hente stemmer rundt i kommunen.

– Det er også forældrenes ansvar at gøre de unges stemme levende, siger han.

Men både Valgretskommissionen og Indenrigsministeren anbefaler en brevafstemningsordning, så man kan komme den dårlige udvikling for unges stemmeprocent til livs? 

– Jeg kan kun tale for Venstre, og vi mener altså ikke, det er måden at gøre det på. De unge har selv en pligt og så er det politikernes ansvar at gøre kommunalpolitik interessant.

Men færre og færre unge stemmer, så I sælger jer selv for dårligt? 

– Der ligger en udfordring der. Og vi har blandt andet talt om at rykke nogle byrådsmøder ud på gymnasierne eller andre relevante steder i kommunen for at vise, hvad vi reelt laver og hvordan vi arbejder, siger han.

Han fortæller, at Venstre også tidligere har foreslået at lave video fra byrådssalen for at komme bredere ud.

Unge overses
Men at forslaget blev nedstemt er blot systematisk for en kommune, hvor gennemsnitsalderen i byrådet er 54 år, og den yngste er 42 år, forklarer Camilla Jelstrup.

– Vi bliver totalt overset, og de gør hvad de kan for at skubbe os til side.

Hun nævner, at den kommunale kontaktperson reelt ikke er i forbindelse med ungerådet. I 2010 mistede kommunen sit ungdomshus og ikke en gang på budgettet findes ungerådet.

– Hver gang vi ønsker et beløb, skal vi ansøge om det. Det gjorde, vi da Ungdomsrådet blev startet i 2009 og senest i 2012.

Begge gange fik ungdomsrådet 30.000 kroner. Grotesk med så nedprioriterede unge, mener næstformand i NAU, Niels Wulff Vissing Nielsen:

– Jeg synes, det er foruroligende at se sådanne tendenser i en kommune. Det strider mod alle anbefalinger ovenfra, så hvis man reelt mener, det er vigtigt at få unge til at stemme, nedstemmer man ikke sådan et forslag, siger Niels Wulff Vissing Nielsen og nævner andre kommuner, hvor prioriteterne er helt anderledes.

Næstformand: Stram op!
– Tag Viborg Kommune, som har et virkelig velkørende ungdomsråd. Her har de

Næstformand i NAU, Niels Wulff Vissing Nielsen: Hvis man reelt mener, det er vigtigt at få unge til at stemme, nedstemmer man ikke sådan et forslag.

100.000 kroner om året til at lave arrangementer og så videre til unge, og i Vejle har de unge netop fået 1 million kroner til at lave landets bedste rammer for unge. Men det handler jo ikke kun om penge. I Norddjurs har de for eksempel lige lanceret en ambitiøs ungepolitik, som går meget op i inddragelse og opdragelse af unge, så de kan blive demokratiske mennesker. Så jeg kan kun til Slagelse Kommune sige: Stram op! siger næstformanden.

Camilla Jelstrup kalder det et stort problem, at der ikke er et værested for unge, og at ungerådet ikke får opbakningen fra kommunen. I sidste ende vil der simpelthen ikke være et ungdomsråd, mener hun. Men problemet er fundamentalt og svært at ændre.

– Min fornemmelse er, at unge ikke prioriteres af kommunen. Det foregår simpelthen fra toppen og ned, i direktionsgangene og kontorene, der er de unge ikke et emne. Samtidig bliver kernemedlemmerne i byrådet  ældre og ældre, siger hun.

Politiker: Unge kræver
Det er Stén Knuth (V) ikke enig i, men går til genmæle på de unge.

– I Venstre arbejder vi da på et ungdomshus i valgkampen. Men når det er sagt, må jeg sige, at kommunens ressourcer ikke er ubegrænset. Og der er måske lidt en krævertilstand hos unge nogen gange, at kommunen skal tage ansvaret for det hele. Jeg mener vi skal væk fra den tanke, så unge kan tage ansvaret selv, siger han.

I sidste uge kom nye tal frem om unges engagement i kommunalvalget, som viste at kun hver tredje er sikker på at ville stemme til kommunalvalget i november. Til dette sagde professor Yosef Bhatti i Politiken:

“Hvis en gruppe ikke stemmer, hvorfor skulle politikerne så lytte til dem? I forvejen er de unge en lille gruppe, og derfor vil de unges interesser blive endnu mindre repræsenteret”.

På trods af svære kår i kommunen, har Slagelse Ungeråd stor succes med den årlige volley/basket-turnering, som skal afholdes igen til sommer. Billedet her er fra sidste år
Slagelse og dobbeltmoralen
Rul til toppen