Middelfarts demokratidag er et stærkt demokratisk tiltag, der kan få flere unge engageret og involveret i kommunalpolitik, mener Netværket af Ungdomsråd.
Middelfart Kommune afholder i efteråret for fjerde år i streg Demokratidag for kommunens 9. klasse-elever. Demokratidagen var oprindeligt et af de initiativer, som Middelfart Ungdomsråd var med til at gennemføre i valgåret 2013, i et forsøg på at få Middelfarts unge til stemmeboksene. På baggrund af erfaringerne og evalueringerne fra 2013, gjorde Byrådet ”Unge og demokrati” obligatorisk for alle 9. klasser i kommunen.
– Det er utroligt opløftende at se et så stærkt kommunalt samarbejde, som det man finder i Middelfart Kommune mellem Byråd og Ungdomsråd. I NAU mener vi jo, at de unge er deres egne bedste eksperter, og Demokratidagene i Middelfart vidner netop om sandheden i dette. Byråd og Ungdomsråd forstår her virkelig at udnytte deres forskellige kompetencer og det fælles engagement – et stærkt samarbejde på tværs af råd, udtaler Kathrine Vogn, sekretariatsleder for NAU.
NAU mener, at der er et stort behov for demokratiske initiativer, der har fokus på de unge og deres demokratiske dannelse og engagement.
– I NAU er vi utroligt glade for at se, at Middelfart Kommune har fokus på de unge. I dag er det nemlig stadig ikke lovpligtigt, at der skal oprettes kommunale ungdomsråd, og at de har høringsret modsat de kommunale ældre – og handikapråd, som lovgivningen pålægger kommunalbestyrelserne af oprette. Det er derfor desværre blevet en udbredt tendens, at de unge i højere grad bliver overset i den politiske arena. Det er ikke kun frustrerende og bekymrende for de unge selv, men en stor demokratisk udfordring, udtaler Kathrine Vogn.