Stubager vil i byrådet

Formand for Slagelse Ungdomsråd, 25-årige Carina Stubager, har mange grunde til at stille op til Kommunalvalget i 2013. Så det gør hun.

I tre år har unge i Slagelse Kommune haft glæden af at have Carina Stubager ved roret i SLUR – Slagelse Ungdomsråd. i 2009 startede hun ungdomsrådet og har siden været formand for rådet, der arrangerer koncerter, festivaler, basketball- og volleyturneringer og har en stemme direkte ind i kommunen. Men Carina Stubager har fået smag for også at være med, når beslutningerne skal træffes.

Carina Stubager stiller op for Liberal Alliance i efteråret

– Det handler ikke om magt, men om at få de rigtige prioriteringer og værdier frem. Efter tre år i det her arbejde ser jeg mig selv som ekspert på området og mener der kunne gøres mange ting bedre for unge i Slagelse Kommune, siger Carina Stubager, som stiller op for Liberal Alliance til kommunalvalget i efteråret.

Afmystificering af unge politikere

Carina Stubager stiller samtidig op for at nedbryde barrieren til kommunalpolitik. Selv om de fleste byrådspolitikere er gråhårede mænd over 50, er det rent faktisk muligt at stille op og få en fod indenfor.

– Det handler også om at afmystificere unges forhold til kommunalpolitik. Det er rent faktisk muligt at komme ind og få indflydelse – og samtidig bryde med de fordomme mange byrådspolitikere har over for unge, siger hun.

– Der er en hel befolkningsgruppe, som slet ikke er repræsenteret. Ud over der dermed er et demokratisk problem, er det også et problem for kommunen, at man ikke er i stand til at varetage unges interesser. For så skræmmes de væk.

For stort fokus på svage
Hun har et helt konkret eksempel på, hvordan kommunen sætter egen dagsorden først og ikke giver de unge nok plads.

– Jeg oplever, at stort set hver gang, der tales om unge i Slagelse Kommune, er det de svage, der tales om. Så finder nogle chefer sammen og workshopper på, hvordan de svage kan hæves op. Det giver unge det indtryk, at Slagelse Kommune er en svag kommune og har direkte indflydelse på de tilbud, der så er til kommunens mere ressourcestærke elever. For mig er det ikke et spørgsmål om enten eller. Men både og – selvfølgelig skal der tages hånd om de svageste. Men det ensidige fokus har betydet, at der ikke er meget til almindelige unges interesse også. Og det gør de altså bedst, hvis de selv får ansvaret. Det kunne for eksempel være gennem et ungdomsråd, siger Carina Stubager.

Studenterhuset
I 2010 mistede de unge i Slagelse studenterhuset, som blev belejret af kommunekontorer. Lige nu er det SLURs hovedfokus at få et sådan tilbage, for de mangler ordentlige rammer for unge.

– Gennem ungdomsrådet gør vi meget lige nu for at få kommunen i tale, men det er en hård vandring op ad bakke. Det er også derfor, vi har et sted som NAU, hvor vi kan lære af hinandens erfaringer og finde de rigtige argumenter frem over for kommunen, siger hun.

Politikerfordomme over for fødekæden
Kampen for et studenterhus er imidlertid ikke noget, den 25-årige kommunikationsstuderende tager med ind i byrådssalen. Her er det de overordnede rammer, der skal kæmpes for. Det er de unge, der skal fokus på.

– Jeg kan ikke tage Ungdomsrådets mærkesager med ind i, hvad jeg kæmper. Så ville ungdomsrådet blive sat i forbindelse med mit parti, og det går selvfølgelig ikke. Jeg vil kæmpe for at Slagelse bliver anerkendt som en attraktiv kommune, der gennem uddannelsesinstitutioner, kulturelle tilbud og samlingssteder stimulerer fødekæden. For det er de unge, der skal satses på. Det er der mange politikere, som ikke forstår, og jeg kan da mærke, de ofte ser ned på mig, alene fordi jeg er under 30. Det skal vi have lavet om på, siger hun.

Stubager vil i byrådet
Rul til toppen