Thomas Mølgaard om ungdomsråd i Silkeborg

Planer i Silkeborg

Silkeborg var under kommunalvalget en af de kommuner, der satte alle sejl ind på at hæve stemmeprocenten blandt unge. Det gav pote. 61,7 procent af de unge stemte d. 19 november i Silkeborg. Det er 12,8 procent flere end ved sidste kommunalvalg i 2009.

I Silkeborg spilder man nu ikke tiden med at sole sig i sin egen sejr. Her er der allerede skudt nye projekter i gang. For Thomas Mølgaard, der er ansat af kommunen til at engagere de unge lokalpolitik, er det altafgørende, at man følger op på de gode resultater i Silkeborg. Derfor inkluderer hans arbejde i kommunen nu at være med til at starte et nyt ungdomsråd.

En udfordring at starte et succesfuldt råd

»Kommunen har en opgave i at få forskellighed ind i et nyt ungdomsråd. Man skal finde på en model, hvor det bliver attraktivt at sidde der. De ressourcer, der i forvejen er i elevråd, skal bruges, men de skal samtidig blandes med engagement fra andre typer unge,« siger Thomas Mølgaard.

Han ved ikke, om det kan lade sig gøre, men han vil danne fundamentet for det ved at starte rådet i samarbejde med kommunens skoler. På den måde får alle unge muligheden for at stille op.

»Så er det måske de samme typer, der stiller op, men alle har haft mulighed for at stemme«, siger han og fortsætter: »Det handler om, at de unge har set, hvad der sker til byrådsmøderne. På den måde får de en reel følelse af, at det lokale demokrati giver mening.«

Der er masser af engagement i de unge

Gennem Ungdomsplatformen, som Silkeborg Kommune bruger til at engagere unge i kommunens udvikling, understreger Thomas Mølgaard, at man har fundet ud af, at de unge gerne vil engagere sig.

»Unges engagement bliver sammenlignet med en zapper-kultur, og det giver nogle problemer for partierne. De er for etablerede og kan kun tilbyde en bestemt ideologisk pakke. Det er ikke noget problem i et ungdomsråds arbejde. Det er man simpelthen sat ud over, fordi det foregår med så brede rammer.«

Thomas Mølgaard er sikker på, at projektet vil lykkes. »Vi skal investere i ungdomsråd, for det betaler sig at engagere de unge i lokalpolitik.« Han forsikrer om, at Silkeborg sender et stort ungdomsråd til NAUs’s landsmøde i 2014.

Thomas Mølgaard om ungdomsråd i Silkeborg
Rul til toppen