
Sommeren i Danmark er et overstået kapitel, men hvilket et af slagsen. Selv om mange danskere har brokket sig over en kold sommer, tog den ikke varmen og energien fra den håndfuld danske ungdomsråd, der har været arrangører af festivaler
Hvem skal spørges om lov til at holde en festival? Hvilke bands skal spille musik? Og er der overhovedet nogen, der gider at komme? Der er mange spørgsmål at svare på, når en festival skal stables på benene. Men på trods af det store arbejde og de mange bekymringer, der kan trænge sig på, så er arbejdet det hele værd.
– Det har kostet mange lange nætter, men det er en lækker følelse bagefter. Når man står og ser ud på alle de mennesker, der er mødt op, kan man kun nyde det. Det er det hele værd, uden tvivl.
Sådan fortæller Thorstein Birch fra Haderslev Ungdomsråd. Han var sammen med ungdomsrådets formand, Nicolai Boysen, tovholder på ‘HUR Festival’, der blev afholdt den 15. august. Det er tredje år i træk, festivalen er blevet holdt, og den er vokset fra at have 800 deltagere i 2013 til 1200 i år. Jobbet som tovholder er ikke et, man kommer sovende til, og det er ifølge Thorstein heller ikke et, man klarer alene.
– I den ledende rolle, jeg har haft, har det været tydeligt at se og mærke, at hvis man ikke har engagerede mennesker med i en arbejdsgruppe, så er det meget svært at få en hel festival op at stå. Vores arbejdsgruppe har bestået af syv-otte mennesker, og på selve dagen for festivalen fik vi hjælp fra 20 frivillige, fortæller han.
Men hvor længe tager det egentlig at arrangere en festival? I Haderslev holdte arbejdsgruppen opstartsmøde i slutningen af februar, men så lå arbejdet ret stille efterfølgende, og først i juni kom de i gang igen. Thorstein fortæller, at det formentlig var derfor, at det kostede så mange lange nætter henover sommeren, og samtidig betød det, at de ikke havde plads til uforudsete udfordringer i planlægningen. Det viste sig nemlig, at fundraising blev et ret stort problem.
– Cirka en måned før festivalen skulle afholdes hoppede flere sponsorer fra, og der opstod uoverensstemmelser omkring aftalte sponsorater, så det blev en af de rigtig store bekymringer. Det eneste, vi kunne gøre, var at blive ved og ved og ved at søge og så gå på kompromis med kunstnerne.
Festival handler også om demokratisk dannelse
– Hvorfor valgte I at gå på kompromis med kunstnerne?
– Det gjorde vi, fordi platformen var det vigtigste. Vi ville gerne give lokale bands mulighed for at udfolde sig og så blot nøjes med ét hovednavn. HUR er et ungdomsråd, der er ligeligt politisk og kulturelt, og for at vi kan blive ved med at være det, så er det vigtigt at skabe de kulturelle rammer for unge fra vores eget område. Uanset om vi laver politik eller kultur, så handler det om at engagere folk og gøre en indsats for deres demokratiske dannelse, og det ville vi ikke have ligeså stor succes med, hvis festivalen kun skulle handle om at hyre en masse store, kendte kunstnere.
HUR er heller ikke det eneste ungdomsråd, der vælger at prioritere lokale bands frem for store navne. Ikast-Brande Ungdomsråd har for første gang i år holdt en festival, og også her var der kun et enkelt stort, kendt navn, hvis formål var at være trækplaster.
– Vi så os omkring for at finde inspiration, eftersom det var ungdomsrådets første festival. Særligt ABC Beach Party i Grenaa gav vi ret meget opmærksomhed, fordi vi syntes, det var et fedt koncept, at flere forskellige bands spiller en halv time ad gangen hele dagen, men det er også et ret dyrt koncept. Så for at det skulle kunne løbe økonomisk rundt, valgte vi at have fokus på upcoming bands, fortæller Daniel Friis Kjær, næstformand i IBUR, og fortsætter:
– Initiativet til festivalen opstod i øvrigt, fordi vi mangler arrangementer til den midterste målgruppe af unge i Ikast og Brande, og ved at inddrage lokale upcoming brands blev festivalen både for de, der gerne ville spille musik, og de, der gerne ville lytte til musik.
Daniel er til hverdag produktionsansvarlig på spillestedet Fermaten i Herning og har derfor en del erfaring med større arrangementer. Det betød for festivalen i år, at den blev arrangeret på seks uger, men det er alligevel ikke en model, han vil anbefale og heller ikke bruge igen til næste år.
Start med at planlægge nu
– Vi er allerede i gang med at arrangere næste års festival. Der er rigtig mange ansøgninger, der skal skrives, når man skal holde en festival. Vi skal ansøge kommunen om at låne pladsen, hvor festivalen skal holdes. Politiet skal ansøges om en bevilling, sygehuset skal have at vide, at vi holder et arrangement, hvor vi forventer, at der kommer mere end tusinde deltagere, vi skal bruge en byggetilladelse til scenen osv. Og jo hurtigere alle de ting er på plads, des bedre, fortæller Daniel.
– Hvordan var arbejdet med at skaffe sponsorer?
– Vi har en rigtig god bekendt ved Ikast Avis, som har lavet meget i den stil før, så han søgte sponsorer for os i år, og til næste år skal vi selv stå for det, mens han vil være til hjælp, hvis vi får brug for det. Men det var meget tydeligt, at så snart, der var plakater i byen og artikler om festivalen i avisen, så ville folk gerne sponsorere. Så det blev pludselig mere konkret for dem, hvad det var, vi havde gang i.
Både i Haderslev og i Ikast-Brande har ungdomsrådene fået rigtig meget ros fra både lokale beboere og politikere for deres festivaler, og de er også selv meget tilfredse.
– Når man ser resultatet, er man ikke i tvivl om, at det er det helt rigtige at bruge sin tid på. I bund og grund er det jo derfor, at vi engagerer os så meget i frivilligt arbejde, siger Thorstein glad.

GODE RÅD
– til ungdomsråd, der gerne vil holde deres egen festival
Thorstein, HUR:
Inden festivalen er det en god idé at lave en meget deltaljeret plan med alt, hvad man skal huske. Det gælder både det udstyr, der skal bruges, så man får bestilt det rigtige og ikke går fejl af hinanden. Og det gælder alle de regler, man skal have styr på, som for eksempel kommunens regler for leje af offentlige plaser. På selve dagen er det vigtigt at huske forplejning til både frivillige og kunstnere. Det er også en god ide både at have et backstage område, hvor artisterne kan forberede sig og komme til og fra scenen uforstyrret, og et område for arrangørerne, der kun skal bruges til deres ting.
Daniel, IBUR:
Undgå at være for mange om at planlægge festivalen, for jo flere, der er om at bestemme, des sværere kan det blive at træffe beslutninger. Fire er et godt antal, og så skal de altid kunne spørge om hjælp hos de andre i arbejdsgruppen eller ungdomsrådet, som samtidig respekterer, at de er de fire, der er valgt til at arrangere festivalen. På selve dagen skal de fire tovholdere have så få praktiske ting at lave som muligt, så de hele tiden kan have det store overblik og sætte de frivillige i gang med forskellige arbejdsopgaver.