Unge drømme i Syddjurs

Unge drømmeEn tidligere maltfabrik er kommet i hænderne på nogle engagerede unge i Ebeltoft. Planen er at etablere et ungdomshus for byens mange unge. Lige nu er der nemlig intet at lave i weekenden.

Det er en helt almindelig råkold lørdag i november, da NAU’s udsendte svinger ind på Aldis parkeringsplads i Ebeltoft for at mødes med et par ildsjæle, der er i gang med at forandre hele ungdomskulturen i Ebeltoft og Syddjurs Kommune.

Problemet er sådan set åbenlyst: de syv unge mennesker på omkring 18 år keder sig. Der er ikke noget at lave i Ebeltoft. På en lørdag!

Må tage ud af byen

Maya Huset Davidsen fortæller om projektet til NAU’s udsendte reporter- Man kan tage på vores Diskotek Klods Hans, men det er vi altså mange, der ikke gider, forklarer Maya Husted Davidsen, der fører ordet blandt Crewet, som de unge ildsjæle kalder sig selv

For noget tyder på, at der snart kan laves om på de kedelige weekender i Syddjurs Kommune. Crewet er nemlig blevet udvalgt til at starte et ungdomshus i Ebeltoft. Et projekt, der har fået navnet ‘Rampen’.

Projektet bunder i et andet projekt, som en gruppe i en gymnasieklasse i HHX i Rønde arbejdede med. Her lavede man et projekt om ungdomskultur. Det var Maya Husted Davidsen med til. Pludselig ringede kommunen og spurgte, om de ikke kunne tænke sig at kaste ideerne i et ungdomshus i Ebeltoft.

Skatere og musikere skal tiltrækkes
Alt det var før sommerferien. Siden de unge blev sat i forbindelse med kommunens planer omkring den gamle maltfabrik midt i Ebeltoft, er der gået et halvt år, og nu ser projektet for alvor ud til at folde sig ud.

Sådan ser der i øjeblikket ud i den forladte maltfabrik.

– Vi har fået startkapital på 50.000 kroner fra kommunen, men skulle selv bidrage med en halv million kroner til at renovere bygningen. Men private sponsorer har postet mange millioner kroner i Maltfabrikkens generelle restaurering, og så er der også faldet lidt af til os, siger en glad Maya.

For lige nu er det svært at finde noget at lave i Ebeltoft. De unge ved simpelthen ikke, hvad de skal tage sig til i weekenderne.

– Hvis vi er i Ebeltoft, er det ofte til en privatfest. Ellers tager vi til Aarhus, Aalborg eller København, siger Maya, der ser mange muligheder i et nyt hus.

– Vi vil gerne vægte det alternative højt. De unge, der kommer i det nye hus, skal selv være med til at forme det. Men vi har en drøm om både at have studier, livescene og en skatepark foran huset, siger Maya Davidsen.

Allerede nyt hus i december
Foreløbigt kaldes huset for Rampen, fordi de unge – Crewet – har fået nogle enorme ramper fra Aarhus Festuge, der står foran indgangen til Ungdomshuset Rampen – og fordi der tidligere var en rampe, hvor huset er, hvor malten blev smidt på lastbiler.

Men selv om Rampen først står klar til indflytterfest til sommer, får de unge allerede et sted til sig selv den 1. december, hvor nøglen til en tidligere tv-forretning overdrages de unge, som kan drømme store tanker over vinteren og planlægge Rampen, og hvordan det skal bruges – og ikke mindst have deres eget sted.

Hvis vi skulle gå hele vinteren og vente, ville vi blive tappet for energi, så det er bare fedt, at vi får den her café med en lille have, som vi kan rykke ind i, forklarer Maya Davidsen, der glæder sig til at komme igang med arbejdet – især efter hun har talt med en masse inspirerende andre unge der kører ungdomshuse og råd i resten af landet på NAU’s Landsmøde, sidste weekend.

Der er lavet en Facebook-side, der allerede har over 500 likes. Like den selv her.

Sådan ser facebook-siden ud – allerede over 500 likes!
Unge drømme i Syddjurs
Rul til toppen