Unge kulturskabere er taget på turne

Peter Sørensen, kulturminister Marianne Jelved og Simone Bang Jørgensen
Peter Sørensen, kulturminister Marianne Jelved og Simone Bang Jørgensen

I dag har en bus fra Kulturministeriet kørt landet rundt med unge kulturinteresserede som startskud på Ungekulturåret

Koreografiworkshop og stomp er blandt de aktiviteter, de unge har kastet sig selv og hinanden ud i dagen og landet igennem. Bussen, som er stoppet med unge fra en masse forskellige organisationer og kulturprojekter ledsaget af kulturminister Marianne Jelved, når igennem København, Odense, Aarhus, Viborg og Aalborg. To af NAU’s ledelsesmedlemmer, Simone Bang Jørgensen og Peter Sørensen, har været med hele vejen. Simone Bang Jørgensen har udelukkende gode ting at sige om dagen.

»Det har været mega fedt og vildt sjovt, synes jeg. Der er hele tiden puls, og sker hele tiden et eller andet,« siger hun.

Dagen skal ende ud i en sang om Urkraft 2015, der er ungekulturårets navn. Det startede med en tekst, der blev skrevet af de unge og musikeren Mund De Carlo. Den er der på turen blevet sat melodi på.

Urkraft for at sætte fokus på de unge

Marianne Jelved fik i bussen også tid til at forklare UP-Ungdomsproduktion, hvorfor hun som kulturminister har startet Urkraft 2015.

»Vi skal sætte et ordentligt mærke i danskerne. De skal opdage, at den ungdom, som de siger ’Nårh ja, hvad laver de egentlig? Vi kan ikke se dem’ om, er det mest energiske, vi har på denne jord. Det er dem, der virkelig er kreative og virkelig skaber noget sammen med hinanden, for hinanden,« siger Marianne Jelved.

For Simone Bang Jørgensen har energien været til at tage og følge på i løbet af dagen. Bare det at være sammen med så mange andre unge, der går op i ungekultur, har efter hendes mening været en stor oplevelse.

»Arrangementet har været rigtig fedt, men også bare det at møde så mange nye mennesker med andre interessante synspunkter. Det har udvidet min horisont, og det er næsten det fedeste,« siger hun.

Ny pulje til ungekultur

Der er også blevet tid til at lancere en stor kulturpulje, der hver tirsdag uddeler 10.000 kroner til kunst-, demokrati- og kulturprojekter med unge som drivkraft.

»Det kan godt være, at 10.000 kroner ikke er utroligt mange penge, men det er nogle penge, og det er et skub i den rigtige retning. Og det viser, at fokus er ved at lande det rigtige sted – på de unge,« siger Simone Bang Jørgensen om puljen.

Klokken 23 går turen tilbage mod København, og Simone Bang Jørgensen, der er fra Lolland, må vente med at se sin seng til i morgen tidlig. Men hun bekræfter grinende, at turen bestemt er det værd.

Unge kulturskabere er taget på turne
Rul til toppen