Velsmurte Varde

Ungerådet i Varde har fået ungdomshus, arrangerer festivaler og laver i det hele taget sjov i gaden. For to år siden var der… ingenting. 

I 2011 havde Varde en fragmenteret ungdom, der hvileløst vadede rundt i gaderne og hang på gadehjørner. Groft sagt. I hvert fald var byen ikke begavet med et ungdomsråd.

Men de mange fordele, der klæber til et ungdomsråd, var gået op for kommunen, så der blev sat mandskab og penge af, så kommunen kunne få sig et ungdomsråd.

I efteråret 2011 blev generalforsamlingen smart afholdt i en biograf, hvori en komiker også underholdt, så det kunne ikke gå helt galt med tilslutningen. Det gjorde det ikke, der kom 80-90 unge mennesker og bang! Ungeråd Varde var født!

Festivalen Tunes fik et helt opslag i avisen, da der senest blev afholdt Tunes i januar måned

I dag har ungerådet så eksisteret i omtrent halvandet år – og sikke det går. Sidste år blev der afholdt et væld af arrangementer. Til de nye traditioner hører Guld og Grønne Griller, hvor er telt sættes op i den lokale park, som frekventeres af  flere hundrede unge deltager, der flirter og samles under sommerhimlen; også endagsfestivalen Tunes har fået ben at gå på og havde i år blandt andre Niklasprogrammet.

Men det stopper ikke her. Ungeråd Varde har også netop fået et ungdomshus!

Halvanden million kroner til Ungehus
– Det er dejligt. Vi fik huset og pengene første gang, vi søgte. Hvert år frem til

På denne grund skal ungdomshuset ligge

2015 får vi en halv million kroner til at sætte i stand og drive huset, siger Daniel Dynes Dinesen, der er formand for Ungeråd Varde, 19 år og er i lære som elektriker.

De otte medlemmer i styregruppen blev enige om på et af de omtrent 13 møder, der holdes om året, at der nu skulle satses på et ungdomshus.

– Vi ville kæmpe for et ungdomshus, så vi udfyldte en budgetansøgning, lige som

Unge fra Varde Ungeråd, der glæder sig til at kaste sig ud i udfordringen med at opbygge et ungdomshus. Fra venstre: formand, Daniel Dynes Dinesen, medlem af Styregruppen, Tua Dietrichsen og kasserer Anders Michael Kristensen

skoler og så mange andre gør, og så fik vi pengene. Det hænger også sammen med, at vi får huset i et område, hvor kommunen satser på, at der skal være stor aktivitet. Der er en musikskole, bokseklub og en masse andet koncentreret i området, hvor ungdomshuset skal være, siger han.

Et spraglet McDonald’s
Daniel Dynes Dinesen satser på, at dørene allerede kan slås op, inden  sommerferien sættes i gang. Så der er travlt med at få det sat i stand.

– Vi bruger en en del på at få de praktiske ting på plads. Vi skal have nogle

Her er ungehuset så – set indefra

lamper op, loftet skal fixes, vi skal have lavet nogle toiletter og så have indrettet. Der er det ret fint, vi har fået alt McDonald’s’ interiør, fordi de er ved at bygge nyt.

Så det bliver lidt som at træde ind i en gammel McDonald’s? 

– Ja, det er lige før. Men så alligevel ikke, for vi skal også have malet i nogle sjove farver.

Ungeråd Varde deltog i projekt KulturDanmark, der er et projekt søsat af kulturministeriet. Her handler det om at styrke kulturlivet lokalt, regionalt og på tværs af landet. På billedet Kulturminister, Marianne Jelved og kasserer Anders Michael Kristiansen.

Der knokles i det hele taget for tiden. Den 5. april er der et stort arrangement i bowlinghallen. Og der har lige været afholdt et arrangement om, hvad man dog kan bruge sit sabbath-år på. Men Daniel Dynes Dinesen nyder at kunne bidrage.

– Det der med at skabe noget og være med til at gøre noget for andre, i stedet for at brokke sig over, at der ikke sker noget i kommunen. Det kan jeg godt lide, siger han. Og det får han også. Varde Ungeråd får 50.000 kroner om året i tilskud – men har ind til nu været – og vil fortsat være – en storproducent af arrangementer til unge – af unge. Læs mere om Varde Kommunes ungdomspolitik.

Velsmurte Varde
Rul til toppen